Sosyal Medya

Coğrafyamız

Fırat Kalkanı’nda istikamet Al Bab

ABD ve Rusya öncülüğünde Suriye’de ateşkes sağlanmasının ardından dünya IŞİD ile mücadeleye yoğunlaştı. Rus Genelkurmay Başkanı’nın Ankara’yı ziyaretinin ardından ABD özel birliklerinin de katılımıyla Fırat Kalkanı harekatı üçüncü evreye geçti. Harakatın 24’üncü gününde Al Bab’a doğru ilerleme başladı.



Sınırındaki PYD ve IŞİD tehdidine karşı Fırat Kalkanı Operasyonunu baÅŸlatan Türkiye, dün harekatın 3. aÅŸamasını baÅŸlattı. TSK, bayramdan sonra beklenen ‘büyük darbe’ için 2500 Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) askerinin desteÄŸi ile harekete geçti. Fırtına obüsleri ve F16’lar, terör örgütü IŞİD’in kontrolündeki El Bab güzergahındaki noktaları bombaladı. Türkiye sınırına 3 kilometre uzaklıktaki Kilis’in Oylum köyü karşısında bulunan IŞİD denetimindeki Baragat köyü, Türk F-16’larının da aralarında bulunduÄŸu koalisyon güçlerinin savaÅŸ uçakları tarafından bombalandı.

DABIK  YOLU TEMÄ°ZLENÄ°YOR

Bayram boyunca mevzilerini koruyan ÖSO güçleri de karadan harekete geçti. ÖSO, Çobanbey’in güneybatısındaki 4 köye girerek IŞİD temizliÄŸi baÅŸlattı. ÖSO’nun girdiÄŸi köylerden Baragat, IŞİD için özel öneme taşıyan Dabık bölgesine ulaÅŸmak için kilit noktada bulunuyor.

16-09/17/untitled-1.jpg

Baragat ve yanındaki Kefergran köylerinin alınması ile ÖSO’nun Dabık bölgesine kısa sürede ulaÅŸacağı belirtiliyor. ÖSO güçlerinin bör bölümü ise, Çabanbey bölgesinden El Bab’a ilerleyiÅŸini sürdürüyor. ÖSO’nun kente 10 kilometre uzaklıkta mevzilendiÄŸi öğrenildi.

GÜVENLİ BÖLGE SON HAMLE

El Bab’ın IŞİD’den temizlenmesi durumunda Türkiye, sınır hattından uzaklaÅŸtırdığı terör örgütünü tehlike olmaktan çıkaracak. Böylece 2 yıl önce planlanan güvenlik bölge hedefi de fiziki olarak gerçekleÅŸmiÅŸ olacak. 90 km’lik sınır hattı ve 40-45 km derinlikteki bir alan ÖSO’nun kontrolünde olacak.

El Bab’ın alınması PYD’ye de büyük darbe olacak. Terör örgütünün Suriye’nin kuzeyinde kurmayı hedeflediÄŸi koridorun oluÅŸması akamete uÄŸratılırken, Afrin ile baÄŸlantı kurma ihtimali de kalmayacak.

TÜRKİYE ARTIK ESAD İÇİN ÜLTİMATOM VERMEYECEK

Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov, Bağımsız Devletler TopluluÄŸu DışiÅŸleri Bakanları toplantısının ardından  yaptığı açıklamada, “Türkiye ile  birlikte bazı ülkeler, ültimatomlar konusunda esneklik göstermeye baÅŸlıyor. ÖrneÄŸin, ‘Suriye’nin geleceÄŸi konusunda müzakerelere baÅŸlamamız için Esad’ın görevden ayrılması gerekiyor’ ÅŸeklindeki ültimatomlar artık yok” dedi.

Rus haber ajansı Sputnik’e konuÅŸan Lavrov,  ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry ile geçen hafta açıkladıkları ateÅŸkes anlaÅŸmasında IŞİD ve El Nusra Cephesi ile mücadele edilmesine dair ifade yer aldığını anımsatarak, “Ancak ABD’deki bazı kesimlerin El Nusra da dahil olmak üzere Rusya’nın terörist olarak gördüğü bazı grupları askeri atımların dışında tutmaya çalıştığına iliÅŸkin ciddi şüpheler var” diye konuÅŸtu.

EL BAB NEDEN ÖNEMLİ

ÖSO’nun ele geçirmek için ilerlediÄŸi El Bab, IŞİD için stratejik öneme sahip. Örgüt, Rakka’dan sonra en güçlü olduÄŸu yeri kaybetmek istememek için büyük hazırlık yaptı. Cerablus ve Menbiç gibi bölgelerden çekilen IŞİD’li teröristlerin büyük bölümü El Bab’a sığındı.

Rakka’ya Türkiye’nin de katılacağı ve Suriye’nin kuzeyinden yapılacak muhtemel bir operasyon için El Bab’ın ele geçirilmesi gerekiyor. El Bab, Suriye rejiminin kontrolündeki alana 15 kilometre mesafede.

‘ORTAK KARAR’ MI?

G-20 zirvesinde, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın ABD BaÅŸkanı Obama ile görüşmesinde gündeme gelen Rakka’ya yönelik operasyonun ilk adımının El Bab’a harekatı olacağı gündeme gelmiÅŸti. Kurban Bayramı süresince Türkiye, ABD ve Rusya arasındaki kritik görüşmelerde Rakka operasyonu da gündeme geldi. Önce DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry ile telefonda görüştü. Ardından Rusya Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay BaÅŸkanı Valery Gerasimov, Ankara’da Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hulusi Akar’la bir araya geldi.Son olarak dün de DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu ABD’li mevkidaşı Kerry ile bir telefon görüşmesi daha gerçekleÅŸtirdib Koalisyon güçlerinin Fırat Kalkanı kapsamında TSK operasyonlarına desteÄŸi ise dün de sürdü.

TSK: ABD ASKERLERÄ° DE OPERASYONA KATILIYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri Azaz-Rai arasındaki bölgede icra edilen harekat hakkında açıklama yaptı. Açıklamada harekata koalisyon kapsamında ABD özel kuvvetlerinin de destek verdiÄŸi belirtildi. 4 hava harekatı icra edilen bölgede 5 DEAÅž militanı etkisiz hale getirildi, 5 bina ve 1 havan mevzisi imha edildi. Tespit edilen 26 DAEÅž hedefine 72 fırtına mermisi atıldı. Tatismus’taki patlamada 5 muhalif ÅŸehit oldu, 6 muhalif yaralandı.  TSK’nın açıklamasının ardından ABD Savunma Bakanlığı da Amerikan özel kuvvetleri birliklerinin, Cerablus ve Çobanbey bölgelerindeki operasyonlara destek verdiÄŸini bildirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.